Новини :: ДЮФЛІФО та регіони

ДЮФЛІФО та регіони

ІФАФ підвела підсумки роботи першого етапу проєкту UEFA GROW в Івано-Франківській області

ІФАФ підвела підсумки роботи першого етапу проєкту UEFA GROW в Івано-Франківській області

Проєкт UEFA GROW – пілотний проєкт з розвитку масового футболу, який ініціювала і впроваджує в Україні UEFA, в Івано-Франківській області стартував у липні 2019 року.

Суть проєкту полягає у збільшенні популяризації футболу на регулярній основі, підвищенні освіти для тренерів, можливостей професійного розвитку для вчителів та волонтерів, розвитку шкільних програм з акцентом на футбол серед дівчат, створення бази даних учасників проєкту (реєстрації юних футболістів в Інформаційно-статистичній базі даних Української асоціації футболу) для подальшої співпраці.

Реалізація проєкту стосується аматорського, дитячо-юнацького, жіночого, ветеранського футболу та людей з інвалідністю, які ним займаються.

Підсумки UEFA GROW

Втілення пілотного проєкту UEFA GROW в області розпочалося зі створення регіонального офісу, який очолив заступник голови ІФАФ, перший віце-президент ДЮФЛІФО, регіональний менеджер проєкту UEFA GROW в Івано-Франківській області Микола Васильків, та планування кроків для реалізації пілотного проєкту УЄФА на Прикарпатті. Активну участь в організації та проведенні заходів у рамках реалізації проєкту UEFA GROW взяло керівництво Івано-Франківської обласної асоціації футболу.

Підсумки UEFA GROW
Підсумки UEFA GROW

Перший етап пілотного проєкту УЄФА в області відбувався за чотирма основними напрямками: змагання ДЮФЛІФО, "Шкільної футбольної ліги", ветеранів та заходів "Ліги Толерантності".

Змагання серед футболістів спортивних шкіл та клубів області U-11, U-12 та WU-14

Організація змагань з футболу у вікових групах U-11, U-12 та WU-14 є вдалою і покращила розвиток дитячо-юнацького футболу в Івано-Франківській області. У даних змаганнях залучено до футболу спортивні школи та клуби всієї території області. Підписаний Меморандум про співпрацю в організації змагань між Дитячо-юнацькою футбольною лігою Івано-Франківської області та Івано-Франківською обласною асоціацією футболу.

Основні чинники, які визначають успіх даних змагань:

1. Змагання проходять на високому організаційному рівні (майданчики для змагань добре підготовлені, проведено заявочну кампанію та зареєстровано в Базі даних УАФ усіх учасників змагань).

2. Партнерство з органами державної влади та спонсорами.

3. Організація календаря змагань є зручною та доступною з точки зору відстані від майданчиків до навчальних закладів.

4. Системність та достатня тривалість змагань в осінньому та весняному періодах підготовки футболістів.

5. Можливість грати в організованих змаганнях дівчаткам.

6. Нагородження пам’ятними медалями учасників змагань U-11 та нагородження кращих команд U-12 і WU-14.

7. Відсутність турнірного становища у віковій групі U-11 (що сприяло бажанню приймати участь у змаганнях різних за підготовкою та рівнем спортивних клубів та шкіл).

8. Висвітлення змагань в ЗМІ на території Івано-Франківської області.

Підсумки UEFA GROW
Підсумки UEFA GROW

Змагання серед школярів закладів освіти Івано-Франківської області

У програмі реалізації пілотного проєкту UEFA GROW Громадській спілці "Дитячо-юнацька футбольна ліга Івано-франківської області" було доручено здійснити реорганізацію структури обласних змагань на призи клубу "Шкіряний м’яч" з подальшим проведенням турніру "Шкільна футбольна ліга" Івано-Франківської області у вікових категоріях: молодша вікова категорія – учні 3-4 класів; старша вікова категорія – учні 5-6 класів; дівчата – учениці 6-4 класів.

Дані змагання залучили до футболу велику кількість хлопчиків та дівчаток на всій території Івано- Франківської області. Підписаний Меморандум про співпрацю в організації змагань між Івано- Франківською обласною асоціацією футболу та Департаментом освіти і науки області.

Основні мотивуючі чинники:

1. Змагання проходять на невеликих майданчиках зі штучним покриттям (що дає змогу проводити заходи у будь-яку погоду).

2. Змагання є доступними та простими в організації.

3. Партнерство з органами державної влади (департамент освіти, управління спорту, районні відділи освіти) надали змаганням статус офіційних змагань школярів.

4. Організація календаря змагань є зручною та доступною з точки зору відстані від майданчиків до навчальних закладів.

5. Системність та достатня тривалість змагань в осінньому та весняному періодах навчання школярів.

6. Можливість грати в організованих змаганнях дівчаткам.

7. Залучення до футболу школярів, які не мають можливості відвідувати футбольні клуби та спортивні школи.

8. Висвітлення змагань в ЗМІ на території Івано-Франківської області.

Підсумки UEFA GROW
Підсумки UEFA GROW

Чемпіонат області серед ветеранів вікової категорії 40+

До змагань залучено 6 команд. В Базу даних УАФ заявлено 91 футболіст, з них створено 17 нових ліцензій.

Причиною невеликої кількості новостворених ліцензій є участь даної категорії футболістів в інших змаганнях, де вони раніше вже були зареєстровані в Базі даних УАФ. Але регіональним офісом UEFA GROW розробляються нові змагання серед більш старшої категорії ветеранів, завдяки чому можливе збільшення кількості учасників і відповідно зареєстрованих в Базі даних УАФ футболістів.

Футбольні заходи "Ліги Толерантності"

16 серпня 2019 року відбулось підписання Меморандуму про співпрацю Івано-Франківської обласної федерації футболу з Благодійною організацією "Ліга толерантності".

В програмі реалізації першого етапу проєкту UEFA GROW було проведено 22 футбольні заходи, у яких взяли участь 200 учасників, з яких створено 50 нових ліцензій.

Підсумки UEFA GROW
Підсумки UEFA GROW

У грудні 2019 року в рамках реалізації пілотного проєкту UEFA GROW в Івано-Франківській області та малих проєктів ІФАФ із долученням коштів генерального партнера Івано-Франківської обласної асоціації футболу – юридичної компанії "Моріс Груп" – в Івано-Франківську відбувся методичний семінар для тренерів аматорських та юнацьких команд (вікові категорії U-18, U-19) на тему: "Організація тренувального та змагального процесів в аматорських та юнацьких командах".

У семінарі прийняли участь 40 фахівців Івано-Франківщини. Лекції читали віце-чемпіон Європи 1988 року, перший віце-президент Української асоціації футболу Олег Протасов та тренер футбольного клубу "Десна" Чернігів Віктор Догадайло.

Підсумки UEFA GROW

19 лютого 2020 року в Будинку футболу УАФ відбулась звітна робоча зустріч, на якій керівники УЄФА, Української асоціації футболу, регіональних офісів обласних футбольних асоціацій підвели підсумки першого року імплементації пілотного проєкту UEFA GROW в Україні.

У ході зустрічі були презентовані й проаналізовані результати першого року роботи у межах проєкту в Івано-Франківській, Київській та Дніпропетровській областях, а також обговорювалось планування подальшої діяльності.

Регіональний менеджер проєкту UEFA GROW в Івано-Франківській області Микола Васильків зазначає:

"Представники УЄФА дали високу оцінку роботи, проведеної регіональним офісом UEFA GROW в Івано-Франківській області, за підсумками І-го етапу проєкту. Цей здобуток не був би можливий без спільної та консолідованої роботи команди обласної асоціації футболу. Наразі розробляються пакет документів і план другого етапу проєкту UEFA GROW, який в основному включатиме в себе роботу зі шкільною та студентською молоддю, футболістами дитячо-юнацьких шкіл. Також будуть проведені навчально-методичні курси  слухачів на здобуття тренерської ліцензії "D-диплом УАФ". Тривати другий етап проєкту UEFA GROW в Івано-Франківській області буде до 1 березня 2021 року."

Підсумки UEFA GROW

Прес-служба Івано-Франківської обласної асоціації футболу