Новини :: ДЮФЛІФО та регіони

ДЮФЛІФО та регіони

Святослав Яцущак: "Головне для майбутнього футболіста – це вірити в себе і багато працювати"

Святослав Яцущак: "Головне для майбутнього футболіста – це вірити в себе і багато працювати"

Тренер відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні майбутніх футболістів, адже він повинен бути авторитетом та прикладом для наслідування. На сьогоднішній день основне його завдання – не просто передати свої вміння та навички, але й бути підтримкою для дітей. Вихованці повинні бути впевненим у собі і у тій людині, що їх навчає.

Про сучасні методи тренування та досвід роботи поговоримо з тренером Дитячо-юнацької спортивної школи №3 м. Івано-Франківська Святославом Яцущаком.

Привіт, Святославе. Як справи? Як проходить твій карантин?

– Привіт. Справи нібито добре, зараз слідкую за ситуацією з карантином, є час на книги і освоєння нового матеріалу для проведення навчально-тренувальних занять.

Які книги читаєш?

– В основному книги на спортивну тематику, наразі читаю: "Еволюція Гвардіоли".

Сьогодні хочу поговорити з тобою більше саме, як з молодим дитячим тренером, оскільки останнім часом ти більше приділяв уваги все-таки тренерській роботі. Скажи, працювати дитячим тренером було твоє власне бажання чи тебе хтось до цього підштовхнув?

– Власне, завжди мріяв грати у футбол або стати тренером, а працювати в рідних стінах, в яких ріс і грав у футбол ще простіше і приємніше.

Працювати дитячим тренером не так вже й легко, але все ж цікаво, розкажи яким для тебе є цей досвід?

 – Так, це було для мене щось нове. Довелось зрозуміти дитячий футбол зсередини, а точніше – його плюси і мінуси.

Святослав Яцущак: "Головне для майбутнього футболіста – це вірити в себе і багато працювати"

І які ж плюси та мінуси ти побачив?

– Беззаперечний плюс – це знову ж таки те, що випала можливість працювати в рідному краї. Подобається також, що Дитячо-юнацька футбольна ліга області проводить змагання серед команд гравців вікової категорії U-11 та U-12. У цьому турнірі  діти мають можливість зіграти достатню кількість матчів,  набираються безцінного футбольного досвіду, звикають до змагального процесу, самі розумієте, як важко грати вперше в справжніх офіційних змаганнях з високою організацією їх проведення. Мінусів менше ніж плюсів, тому про них говорити не хочеться.

Чи важко було знайти спільну мову з дітьми на початку тренерської кар’єри?

– Ні, не важко. До того, як я почав працювати з дітьми в ДЮСШ №3, я працював у загальноосвітній школі №19 м. Івано-Франківська, і приблизно розумів специфіку роботи.

Діти бувають різні… Як вдається знаходити індивідуальний підхід до кожного з них?

– Так, це справді непросто. Діти зараз дуже різні, мають різні темпераменти, характери. Все це потрібно враховувати в роботі тренера, щоб морально не травмувати дитину. За декілька тренувань кожен з них проявляє себе на всі 100% і саме тоді ти бачиш, як потрібно спілкуватись з дитиною: до кого можна бути строгішим, а з ким треба спілкуватись у спокійнішій манері.

З якими віковими категоріями гравців ти працюєш?

– Це діти 2008 та 2009 років народження.

У яких турнірах доводилось приймати участь разом зі своєю командою?

– Ми брали участь у багатьох турнірах та футбольних фестивалях, проте найбільше запам’ятався футбольний фестиваль "Грають всі!" в 2019 році, який відбувся в Івано-Франківську. На даний  момент виступаємо в чемпіонаті Дитячо-юнацької футбольної ліги Івано-Франківської області (категорія гравців U-12).

Чому саме футбольний фестиваль "Грають всі!" запам'ятався найбільше?

– Тут відразу ряд факторів. Це і хороша організація заходу, ідеальні умови для проведення матчів, а саме – стадіон зі штучним покриттям "Хет-Трик Арена" та високий рівень суперників. Крім того, абсолютно усі команди-учасниці були нагороджені призами.

Ким найбільше пишаєшся зі своїх учнів, хтось має шанс проявити себе на високому рівні?

– Зараз ще зарано говорити про це, поживемо – побачимо. Футбол – непроста річ. На жаль, часто трапляється так, що здібні гравці не можуть себе сповна проявити через різні причини, зокрема травми.

Святослав Яцущак: "Головне для майбутнього футболіста – це вірити в себе і багато працювати"

Як тобі вдається мотивувати своїх підопічних після поразок?

– Я з першого тренування говорив, що будуть поразки, що нічого не буде легко, а результат прийде тоді, коли ми будемо працювати над ним. Тому проблем із мотивацією в команді не було ніколи.

Що головне для тренера Яцущака: участь чи перемога? І чому саме так?

– Для мене найважливіше саме участь. Чому так? По-перше, тому що на матчах я можу побачити над чим потрібно більше працювати. По-друге, участь необхідна для того, щоб діти звикали до турнірів, грали з однолітками, а перемоги будуть обов’язково. Все ще попереду.

Усім відомий факт, що в теперішніх реаліях кожен тренер дитячої команди змушений відчувати на собі шалений тиск з боку батьків, оскільки кожен батько вважає свого сина найкращим футболістом, і вимагає, щоб саме його син проводив на футбольному полі найбільшу кількість ігрового часу…  Як вдається знайти порозуміння з батьками і чи не заважає це тобі в твоїй тренерській роботі?

– Так, ви торкнулися гарної теми. Тиск від батьків буває досить часто, бо всі вони різні, як і їхні діти. Проте, я ще не зустрічав у своїй практиці такого, щоб батьки були незадоволені тим, скільки часу їхня дитина проводить на полі, на якій позиції грає. Вони до всього ставляться позитивно.

Наскільки мені відомо, ти не тільки тренував дітей, але й сам грав у декількох командах. Чи не важко було поєднувати одне з іншим?

 – Ні, не важко, бо займатися своєю улюбленою справою – це справжнє задоволення, а час завжди знайдеться. Головне, щоб було бажання.

Чому свого часу обрав саме футбол?

– Я народився на Калущині в с. Перевозець, в якому футбол завжди був на першому місці. Тому я змалку приходив на стадіон і жив футболом. Думаю, що шансів обрати інший вид спорту не було. Я навіть не розглядав такий варіант.

Як підтримуєш форму наразі?

– Оскільки зараз карантин, то самостійно проводжу тренування вдома.

Які настанови можеш дати майбутнім футболістам?

– Головне для майбутнього футболіста – це вірити в себе і багато працювати. На все свій час!

Дякую тобі за розмову.

Ірина Череп'юк, студентка 4 курсу кафедри журналістики ПНУ ім. В. Стефаника