Новини :: ДЮФЛІФО та регіони

ДЮФЛІФО та регіони

Микола Васильків: "Футбол відіграє важливу роль у житті суспільства"

Микола Васильків: "Футбол відіграє важливу роль у житті суспільства"

Перший віце-президент, виконавчий директор Дитячо-юнацької футбольної ліги Івано-Франківської області Микола Васильків про відновлення навчально-тренувального та змагального процесів на теренах Прикарпатського краю в умовах воєнного стану:

– В умовах війни спорт значною мірою вимушено був поставлений на паузу. Війна зламала плани і внесла корективи в життя кожного з нас, тому багатьом футболістам довелося змінити м'яч на автомат. Спортсмени, які ще вчора відстоювали честь своїх футбольних клубів, сьогодні боронять рідну землю на передовій.

22 вересня Міністерство молоді та спорту України внесло зміни до свого наказу від 28.05.2022 року №158, яким дозволило проведення Всеукраїнських спортивних заходів в умовах воєнного стану серед спортсменів різних вікових груп, а не тільки дорослим спортсменам та спортсменам, наближеним до дорослої вікової групи.

Зрозуміло, щоб займатися дитячим спортом, потрібно мати відповідні умови для цього. У регіонах, де не відбуваються бойові дії, вже працюють дитячо-юнацькі спортивні школи. Поновлення навчально-тренувального процесу та змагань відпрацьовуються разом з військовою адміністрацією і місцевою владою.

Наприкінці вересня на стадіоні зі штучним покриттям "Хет-Трик Арена" та Спортивному комплексі Академії НФК "Ураган" м. Івано-Франківська стартували змагання Дитячо-юнацької футбольної ліги Івано-Франківської області серед команд вікових категорій U-11 та U-12.

Навчально-тренувальний процес і змагання відбуваються без глядачів, під контролем військової адміністрації, поруч з юними спортсменами є ДСНС і лікарі, а також укриття – безпека дітей передусім. Під час повітряної тривоги діти та всі учасники заходів прямують в укриття. Тренування та змагання відновлюються після закінчення тривоги.

Микола Васильків: "Футбол відіграє важливу роль у житті суспільства"

Тільки за таких умов діти можуть зараз займатися спортом. Але змагання проводити точно потрібно, щоб, коли закінчиться війна, ми мали покоління дітей, які будуть займатися спортом і представляти нашу область на Всеукраїнському рівні. Наразі триває підготовка до старту змагань серед юнаків вікових категорій U-14 та U-16: ведеться робота з формування груп, календарів, Регламентів змагань, заявкової документації.

Сучасний футбол характеризується високою руховою активністю гравців, яка носить переважно динамічний характер і відрізняється нерівномірністю фізичних навантажень та аритмічним чергуванням роботи та відпочинку. Серед них основними є дії з м’ячем та пересування по полю (біг, ходьба, жонглювання, удари по воротах). І від того, наскільки юний футболіст добре володіє своїм руховим апаратом, і як високо у нього розвинені рухові можливості, залежать швидкість, точність і своєчасність виконання конкретного технічного завдання.

На сучасному етапі назріло практичне завдання щодо виявлення зв'язку фізичного розвитку дітей з режимом спеціальних фізичних вправ у процесі тривалого періоду тренувань, а також потреби практики навчання й тренування футбольних шкіл, розроблення питання про організацію найбільш сприятливого для фізичного розвитку дітей режиму навчально-тренувальної діяльності, а так само аналізу застосування напрацьованих дій в ігрових та змагальних умовах.

Спираючись на теоретичні дані, гра у футбол найбільшою мірою сприяє різнобічному фізичному розвиткові спортсмена, пред'являє високі вимоги до його серцево-судинної системи, нервово-м'язового апарату, до всіх сторін його психіки: сприйняття, уваги, пам'яті, мислення, до вольових і моральних якостей.

Крім цього, футбол не лише сприяє збереженню та зміцненню здоров’я, розвитку моральних та інтелектуальних здібностей людини, а відіграє важливу роль у житті суспільства і значною мірою активно впливає на інші його сторони та сфери: політику, економіку, культуру тощо. Більш того, футбол став ефективним засобом усвідомлення національної ідентичності та ствердження патріотичних почуттів українців, формування національного іміджу України.

Прес-служба ДЮФЛІФО